Gyakran Ismételt Kérdések

Tartalomjegyzék

Mi az inverter technologia

Az inverteres technológiája igazi innováció a klímaszabályozás területén. Az alapelve egyszerű: inverterek állítják be az adott körülményekhez szükséges teljesítmény nagyságát – se többet, sem pedig kevesebbet! Ez a technológia az alábbi két konkrét előnyt nyújtja a Te számodra: Komfort: Az inverter a komfortszint fokozásával többszörösen megéri az árát. Az inverterrel rendelkező légkondicionáló folyamatosan a helyiség hőmérsékletéhez igazítja a hűtési és fűtési teljesítményt, növelve ezáltal a komfortszintet. Az inverter lerövidíti a rendszer felfutási idejét, így a kívánt hőmérséklet gyorsabban elérhető. Amint a klíma a kívánt hőmérsékletet elérte, az inverter biztosítja annak folyamatos fenntartását. Energiahatékonyság: Mivel az inverter figyeli és figyelembe veszi a külső hőmérsékletet, az energiafogyasztás 30%-kal csökken a hagyományos ki/be kapcsolós (nem inverteres) rendszerekhez képest!

Berendezés élettartalma

A jó minőségű, neves klímagyártók termékei szakszerű beépítés, és rendszeres karbantartás esetén 15-20 éven keresztül biztosan kiszolgálják a hűtési igényeket. Névtelen gyártótól nem érdemes klímát venni, mert a berendezések átlagosan 2-3 év alatt teljesen tönkremennek, karbantartás esetén is!

A LEGGYAKORIBB ELŐÍTÉLETEK A KLÍMABERENDEZÉSEKKEL SZEMBEN:

A klímaberendezések megbetegítenek…

Világos, hogy aki egész nap egy 17° C-ra beállított klímaberendezéssel fúvatja magára a levegőt, adott esetben meghűlhet. Ezért már a berendezés megtervezésekor figyelnek a helyes teljesítményméretre és az optimális felszerelési helyre, hogy elkerülhető legyen a huzat azokon a helyeken, ahol emberek tartózkodnak. A berendezés megfelelő beállítása és használata ugyancsak fontos tényező annak érdekében, hogy egy klímaberendezés valamennyi előnyét ki lehessen használni. A beállított hőmérséklet legalább 7° C-al legyen a külső hőmérséklet alatt. A jó közérzetet biztosító klímát nem egyedül a levegő hűtésével érik el, hanem azt nagyon erősen meghatározza a benti levegő párátlanítása is. A lamellákat lehetőleg úgy kell beszabályozni, hogy közvetlenül senkire ne áramoljon levegő, ill. akkor érnek el optimális eredményt, ha a kiáramló hűvös levegő kifúvása lehetőleg a mennyezet mentén történik.

A klímaberendezések baktériumokat szórnak…

A modern klímaberendezések, kiváló szűrőrendszerekkel és speciális öntisztító funkcióval felszereltek, így a baktériumoknak és csíráknak esélyük sincs megtelepedni a készülékekben. A beszívott levegő tisztítása több lépésben történik, a készülékekbe modelltől függően különböző szűrőket szereltek be. A teljes hőcserélőt lefedő, durva műanyagszűrők, valamint a villamos működésű szűrők kollektorai egyszerűen szappanos vízzel tisztíthatók. Az öntisztító funkciót speciálisan abból a célból fejlesztették ki, hogy elkerüljék a készülék belsejében a túl nagy nedvesség miatti penészképződést. Belső ventilátor gondoskodik a hőcserélő teljes kiszárításáról, és így elveszi a baktériumoktól az életteret.

A klímaberendezések hangosak…

Lehetséges, hogy a piacon sok olyan klíma kapható, amely hangos, és ezért nagyon zavaró. A modern klímaberendezések fejlesztésénél a legnagyobb súlyt a működés alatti legkisebb zajokra fektetik.

A klímaberendezések sok áramot fogyasztanak…

Az inverteres klímaberendezések egyáltalán nem fogyasztanak sok áramot, mivel a készülékeket hőszivattyúként tervezték meg, és valamennyit áramtakarékos inverterrel szerelték fel. A nagy előny? Az inverterek pontosan a mindenkori szükségletnek megfelelően szabályozzák az áramellátást, csak annyi energiát termelnek, amennyi ténylegesen szükséges, és így nem pazarolnak áramot.

Mi az a Split klíma?

A split, vagyis osztott rendszerű klímaberendezés 2 részből áll, a kültéri és beltéri egységből, amelyeket a hűtőközeget szállító csővezetékpár köti össze. A jelenleg gyártott komfort klímaberendezések mindegyike hőszivattyús kialakítású, azaz a beltéri egység hűtési üzemmódba kapcsolva a helység levegőjét lehűti, míg fűtési üzemmódban felfűti. Hűtési üzemmódban a beltéri egységben cseppvíz keletkezik, amelynek elvezetéséről gondoskodni kell. Fűtési üzemmódban a kültéri készüléken történik vízkiválás, tehát a kültéri egység elhelyezésénél erre is gondolni kell. Minden berendezéshez elektromos csatlakozásra van szükség.

Milyen teljesítményű klímaberendezést válasszak?

A megfelelő teljesítmény kiválasztása több tényezőtől is függ:
• helyiség mérete
• helyiség fekvése (É-D K-NY)
• helyiség belmagassága
• szigetelés
• belső hőterhelés
Általánosságban alkalmazható ökölszabály az, hogy 10 m2-enként 1 kW hűtőteljesítmény szükséges, de szélsőséges esetekben jobb szakemberhez fordulni. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb kereslet a 2,5 illetve 3,5 kW teljesítményű berendezésekre van.Előbbit maximum 35, utóbbit pedig 45m2 ig tekinthejük biztos megoldásnak.

Mire érdemes figyelni klímaberendezés választásakor?

Amennyiben sikerült megfelelő helyet találnunk a kültéri és beltéri egységnek, mindenképpen húznunk kell egy határt, hogy anyagilag meddig mehetünk el. Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő garanciális háttér, tehát első körben annak járjunk utána, hogy a készülék hivatalos forrásból származik-e. Amennyiben erről meggyőződtünk, nézzük meg, hogy mennyire halk a készülék, ugyanis ez a tényező befolyásolja leginkább komfortérzetünket. Az egyéb extrák, mint pl.: a wifi, extra keskeny kivitel, levegőtisztító funkciók mind pénztárca függőek. Elmondható, hogy szereléssel együtt 200 000 Ft-ból már nagyon jó minőségű berendezéseket lehet kihozni.

Szeretném tudni, hogy mi az a hőmérséklet ami a nyári kánikulában szükséges a jó komfort érzethez?

A nyári időszakban komfortosnak érezzük azt a környezetett amely a kinti hőmérsékletnél 5-7°C-l alacsonyabb. De általában elmondható, hogy nyáron a 27 °C 50 %-s páratartalom és 0,2 m/s levegő mozgás az ami megfelelő komfort érzetet nyújt. Ilyen hőmérséklet mellet tudjuk elérni, hogy egészségi állapotunk nem károsodik, azonban ha túl nagy és hirtelen hőmérséklet változás éri testünket akkor rosszul lét, hosszú távon pedig komoly betegség is kialakulhat.

A klíma kitisztítását követő első alkalommal használtam az egységet, de abból kellemetlen szagú levegő áradt. Mi lehet a probléma

Amennyiben a tisztítást követő első alkalommal szeretnénk használni a klímát, és az kellemetlen szagú levegővel árasztja el a lakást, ne rémüljünk meg, nyissuk ki az ablakokat, és legalább egy óráig használjuk a készüléket. A használat során a kellemetlen szagnak meg kell szűnnie. Amennyiben nem így történne, úgy hívja fel az illetékes szerelőt.

Feltétlenül fontos a klímaberendezés állandó karbantartása?

A klímaberendezéseket KÖTELEZŐ állandó karbantartásban részesíteni, egyrészt az egység, másrészt önmagunk védelme miatt. A klíma a kinti térből beszívott levegővel is dolgozik, emiatt az allergénekben és nagyvárosok esetén egyéb környezeti kórokozókban (pl. korom, gombák) is gazdag. Ezek a szennyeződések mind leülnek a klíma szűrőjében, amelyet emiatt rendszeresen cserélni, tisztítani kell. Amellett, hogy az egészségünk megőrzésében is szerepet játszik a szűrő tisztántartása, a készülék megfelelő működését is támogatja. Ha nem gyűlnek össze a szennyeződések a klímában, úgy az nem tömődik el, és nem vesz fel plusz energiát a működése során. Emellett fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a karbantartás elmulasztása a garancia elvesztésével is jár!

Házilag lehet-e a klímaberendezéseket szerelni, javítani?

Nem szabad, mivel összetett ismereteket, speciális felszereléseket igényel ezeknek a készülékeknek a telepítése, megjavítása. Aki hozzányúl házilag, az saját magát veszélyezteti. A klímaszerelést zöldkártyával rendelkező szakképzett szerelő végezheti, zárt technológiás szerelési mód alapján a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve.

Nem veszélyes az egészségre a hűtőközeg?

A klímaberendezésben zárt rendszerben lévő hűtőközeg nem jut ki a szabadba normál körülmények között. Meghibásodás esetén előfordulhat hűtőközeg-szivárgás, de a háztartásban előforduló klímákban lévő hűtőközegmennyiség nem mérgező, nem éghető. A régebbi készülékekben található hűtőközeg a légkör ózonrétegét károsítja, ha a szabadba jut.

Miért kell a klimát feltölteni gázzal rendszeresen?

Ha rendszeresen előfordul az, hogy a klímát fel kell tölteni gázzal, akkor ott valószínű, hogy a klíma nem működik megfelelően. Ilyen esetekben a feltöltés csak egy ideiglenes megoldás, a probléma gyökerét kell megkeresni, és meg kell javítani a készüléket. Cégünknek ebben is tapasztalata van, így ilyen esetekben is számíthat ránk.

Ki töltheti fel a klímát gázzal?

Leginkább a szerelő. A klíma egy komplex készülék, így fontos, hogy minden esetben szakember nyúljon hozzá. Erre azért is van szükség, mert a megbontás pillanatában gáz szabadul fel, amely környezetkárosító hatású, így fontos, hogy szakember végezze el a töltést. Ha évente egyszer vagy kétszer kihív egy szerelőt egy karbantartásra, akkor ő felfogja tölteni a klímáját, hogyha szükséges, és az minden bizonnyal szakszerű lesz.

Miért fontos a gázfeltöltés?

A klímakészülékek speciális gázzal vannak töltve, ennek köszönhetően képesek a levegőt lehűteni. Az a jelenség, ha a készülék egyre langyosabb levegőt fúj, annak a jele, hogy a gáz szökik a készülékből. A gáz nélkül üzemeltetett klíma nem éri el működése célját, hiszen nem hűti le a levegőt, sőt, az esetlegesen leárnyékolt lakás levegője még melegebb is lehet általa, hiszen a kinti hőmérséklet egy-egy forró nyári napon akár 40 fokos is lehet, a készülék ezt fogja a lakásunkba juttatni. Van azonban más veszélye is annak, ha kevés a gáz netán hiányzik. Ebben az esetben ugyanis a klíma meghibásodhat, a javítás pedig mindig költségesebb, mint a gáztöltés vagy a karbantartás. Amennyiben klíma gázfeltöltésre van szüksége, akkor forduljon hozzánk bizalommal az első jeleknél és előzze meg készüléke meghibásodását időben!